top of page

Don't ask what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs, is people who have come alive ~ Howard Thurman

Don't ask what the world needs. Ask yourself what makes you come alive, and go do it. Because what the world needs, is people who have come alive ~ Howard Thurman

LACHYOGA

Waarom

 

Toen ik 20 was, volgde ik training waarin je jezelf en waar je voor stond (liefde, plezier en zelfexpressie) tot uitdrukking bracht in een project. Ter inspiratie noemden ze een voorbeeld van een man in Kopenhagen die op het centrale plein met tienduizend mensen had gelachen. Ik was om. Het plezier, de grootsheid en impact, dat leek mij wel wat. Zo organiseerde ik in de zomer van 2000 'Lach je lam in Amsterdam' in het Vondelpark. Er kwamen 40 mensen en we haalden het zes uur nieuws van SBS6. Een grootse ervaring en kennismaking met 'unstoppable' zijn, ofwel 'just do it, yes you can'. Daarna heb ik de training tot lachyogabegeleider gevolgd en zo is mijn lachcarriere van start gegaan. 

Wat het is 

 

Lachyoga is lachen zonder reden. Iedereen kan lachen, lachen is universeel. Als kind lachen we heel veel en tijdens het opgroeien en de ervaring van moeten presteren in de Westerse maatschappij, worden we serieuzer en lachen we een stuk minder. Meestal lach je om een grap. Zelfs als die niet zo leuk is. Bij lachyoga lach je om niets. Middels allerlei speelse oefeningen wordt je lach op gang gebracht onafhankelijk van je gevoel op dat moment. Je wekt een lach op en laat deze lach overgaan in een echte lach. Hoe vaker je dit doet hoe gemakkelijker het wordt om bij je echte lach te komen. Je hebt niets nodig behalve je bereidheid om te lachen. We lachen in een groep en houden oogcontact. Speelse lachoefeningen worden afgewisseld met ademhalingsoefeningen. Startend met wat uitleg en een warming-up, eindigend met een ontspanningsoefening, zijn we ongeveer een uur onderweg met elkaar en verbinden we op een hele natuurlijke manier. 

Wat het doet

Lachen is gezond, verbindt, ontspant, bevrijd en geeft plezier en innerlijke kracht. Of je nu spontaan lacht of deze met elkaar in beweging brengt. Zo verhoogt lachen de aanmaak van het ‘feel good’ hormoon endorfine, dat pijn reduceert. Bij lachen wordt ook serotonine en dopamine aangemaakt, welke als antidepressiva in het lichaam fungeren. Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in je bloed, oefent de buikspieren, het middenrif en masseert de inwendige organen, hetgeen leidt tot een betere bloedtoevoer en daardoor beter functioneren van het lichaam. Bovendien reduceert lachen het niveau van de stresshormonen epinephrine en cortisol in het lichaam. Lachen verhoogt de weerstand en stimuleert de hart- en bloedcirculatie. Lachende mensen komen veelal aantrekkelijker en positiever op anderen over en geeft een positieve kijk op het leven. 

 

Lachyoga is een leuke speelse manier om van bovenstaande voordelen van lachen te profiteren. Je kan komen lachen als je zin hebt of geen, als je graag lacht of ‘m juist bent kwijt geraakt. Je hoeft niets en kan het ook niet fout doen.

Lachworkshops 

Mensen die met elkaar lachen, werken beter met elkaar. Lachen is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Lachen verbetert contacten tussen mensen.

Lachyoga wordt vaak ingezet op teamdagen en vrijgezellenfeestjes. Ik geef lachworkshops op aanvraag. Een sessie duurt gemiddeld een uur, en kan in overleg variëren van dertig minuten tot anderhalf uur. 
 

Chantal wat was je geweldig. Bedankt voor je stralende ogen, stralende lach en de leuke workshop' - Gerda, personeelsuitje met veertig tandartsen en implantologen.

 

Ervaringen van deelnemers na afloop van een lachworkshop. Op de vraag 'wat voel je?': Vrij van gedachtes. Zuurstofrijk. Helemaal in mijn lijf. Voldaan. Bruisend van creativiteit. Ontspannen. In korte tijd verbonden met elkaar.  

Lachclub Amsterdam

Je kunt ook komen lachen bij Lachclub Amsterdam. Deze lachclub is opgericht door Maarten Vos en mijzelf. Beiden opgeleid als lachyogabegeleider door de Indiase arts Madan Kataria, en als lachcoach door de Amerikaanse lachtherapeut Annette Goodheart. Sinds 2006 kun je hier maandelijks komen lachen. Sindsdien hebben wij ook andere mensen opgeleid. Vanaf 2011 runt Maarten de lachclub met andere lachcollega's en kun je twee keer per maand terecht. Hier vind je meer informatie. Veel plezier!  

'Wat zet jij een grote uitnodiging neer. Dankjewel. Weer lekker kind zijn i.p.v. serieuze mannenenergie. Hele grote uitnodiging om te lachen, heel bijzonder' - Ewald, deelnemer LCA. 

 

'Dankjewel Chantal, we hebben erg genoten en genieten nog steeds na. Wat bracht je het trouwens relaxed. Heerlijk. Hahahaha' - Martijn & Bastiaan, deelnemers LCA.

Over de tweedaagse opleiding: 'Ik ben geraakt, aangeraakt door de lach', 'plezier, kracht, rust', 'verbinding met elkaar', 'opent mijn hart', 'genoten', 'zoveel speelsheid', 'rijk, vervuld'. 

Visie 

Aanraking....

bottom of page