top of page

Levenskunst

Life is not a problem to be solved, but a mystery to be lived ~ Osho.

Hoe zou het zijn als je bij alles wat je in jezelf opmerkt aanwezig blijft. Dat je jezelf niet hoeft te verlaten. Dat je niets hoeft op te houden, dat er niets hoeft weggedrukt. Door te vertragen, en elke plaatselijke (fijne of pijnlijke) ervaring door je hele lichaam te verspreiden, waardoor de mogelijkheid ontstaat met jezelf, de ander en het hele bestaan te vrijen. In het huidige moment. Hier. Nu. Adem, beweeg en maak geluid, ahhh... ~ Tantra, Centrum voor tantra.

Tantra is voor veel mensen iets mysterieus, iets spannends en iets waar allerlei gedachtes en beelden de revue bij passeren. Er zijn veel verschillende stromingen en scholen binnen tantra. Ik deel graag iets van mijn ervaringen met je, want naast dat ik het nog geregeld spannend vind, ervaar ik tantra vooral ook als heerlijk, mooi en fijn om hierin het leven te mogen bezien en te oefenen. De wijsheid en ervaringen die ik hieronder beschrijf, zijn in mij wakker geworden binnen het Centrum voor tantra in Amsterdam. Een pek die ik iedereen zou aanraden.

De essentie van tantra is ja zeggen tegen alles wat je in jezelf opmerkt. Dat in het bewustzijn alles waar mag zijn en de (seksuele) levensenergie kan blijven stromen. Tantra werkt met twee aspecten: bewustzijn en vitale energie.

Meditaties helpen bijvoorbeeld met bewust worden van alles wat er is in dit moment. We oefenen de bereidheid om erbij aanwezig te blijven en het in staat zijn ermee op je gemak te zijn. Wat het ook is. Ook zelfonderzoek middels inquiries, linken en herhalende vraag oefeningen helpen hierbij. Aan de andere kant wordt gewerkt met vitale energie, ook wel seksuele energie, levensenergie of kracht genoemd, zoals in lichaamswerk, dans en uitwisseling.

Een stukje uit een oefening: ‘Ga zitten en adem van je perineum (plek tussen je geslacht en je anus) naar je kruin. Stel je een holle bamboestengel in je lichaam voor, langs je ruggengraat, waardoor je de lucht in en uit ademt, door je mond. Doe dit een tijdje, je mag geluid maken en je bekken laten meebewegen en kantelen op de stroom van je ademhaling. Kun je alle ervaring toelaten? Je als het ware laten nemen door pijn, verveling, vervulling, wat er ook is aan ervaring. Voel maar in de verkramping en blokkades in je energie. Of in het volle stromen.

Wat is er spannend aan het volstromen van je bekken? Dat je ineens boos wordt? Of je als een dier wordt, jezelf niet meer in de hand, de ander nemend? Dat je ineens verdriet of eenzaamheid gaat voelen. Hier kun je mee (op en neer) ademen, dan kan het transformeren. Je hoeft niets van jou weg te maken.’

En een stukje uit een oefening in tweetallen: ‘Doe wat voor jou goed voelt. Je hoeft niets te maken. Je hebt er niets aan als je bent afgesplitst, de energie niet meer stroomt omdat het te intiem is voor je. Dus als je te dapper was, doe een stapje terug. Energie kan stromen in een ontspannen lichaam. We zijn een lege ruimte waarin we alles kunnen ervaren. Met de adem verbind je de vitale energie van je seks, met de gevoeligheid van je hart en het bewustzijn van je hoofd. Het aanraken van iemands onderrug en voeten, helpt om te gronden. Kijk eens hoe het is om een beetje uit te hangen samen.. Wat wordt wakker als ik de ander voel? Geef jezelf de tijd om wat aan te rommelen. Geen haast.’

We worden uitgenodigd om te oefenen met radicaal eerlijk zijn, jezelf helemaal in te brengen. Levendig en rijk leven, vol bruisende energie. Bij mij wordt boos geraakt. ‘Boos is een contact-emotie. Om iets in het contact met de ander of jezelf te willen herstellen. Boos is voor iets, niet tegen iets. Kun je je gevoel helemaal toe-eigenen? En kijken wat het je vertelt? Je gevoel helemaal voelen, met liefdevolle nieuwsgierigheid kijken en jezelf in contact brengen. Mijn grenzen, behoeften, verlangens, wensen, wat er in mij leeft.’

Tantra is ook durven wachten, voelen wat er wil ontstaan en stil worden, luisteren naar de fluisterzachte stem van binnen. De schoonheid, de vertraging, het accepterende, de mysterie, het speelse, het onderzoekende, oordeelloze, zachte, eerlijke, hier en nu. Tantra gaat voor mij over eerlijkheid, je kaarten op tafel leggen, jezelf in brengen precies zoals je bent, jezelf bloot geven, zelfliefde en verbinding met de ander en het leven zelf. Intimiteit met je eigen gevoeligheid, mens zijn, goddelijk, ervaren, oefenen, experimenteren, voelen, ademen, expansie, aanwezigheid.

De woorden die ik daarin ontmoet, zo zoet. De schoonheid, zo rijk. De aanraakoefeningen, zo subtiel. De ervaringen, zo overvloedig. Verdiepend, vertragend, zorgvuldig. Telkens weer thuiskomen in mijzelf en de stroom van het leven in mij voelend.

Wil je meer weten of proeven? Voel je welkom mij erin te ontmoeten of naar te vragen. Er zijn ook mooie filmpjes van Carla en Kyo op YouTube en beschrijvingen van trainingen op de website van het Centrum voor tantra.

De beschreven oefeningen zijn een combinatie van woorden van Eef, Frank, Jan Willem, Marije en Kyo, tijdens de introductietraining, de vervolgcursus Ontspannen in aanraken en de drieluik Jong Tantra PLAY. Wat doen ze dat goed zeg. Zorgvuldig, speels, veilig, uitdagend, prikkelend, plezierig, voedend, mmmmm. Dankbaar.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page