top of page

Ayurveda


Over de kunst van het leven

In de zomer van 2010 volgde ik een ayurvedische kuurweek van Chinnamasta Devi Stiles in het Heart to Heart centre in Huizen. Je ontving drie maaltijden en meerdere behandelingen per dag. Tussendoor kon je wandelen, schrijven, naar de prachtige muziek die opstond luisteren of rusten in jouw persoonlijke bedje. Wat ik mij nog goed herinner is dat als ik terugkwam van een behandeling, mijn bedje was opgemaakt. Ik was er zojuist uitgestapt en met mijn behandelaar meegelopen. En in de tussentijd had iemand van de staf dus mijn dekbed mooi rechtgetrokken en het bovenste hoekje omgevouwen. De aandacht die daarin zit, werd met zoiets kleins zo groots voelbaar voor mij, heel verwelkomend.

Vervolgens was ik wat in slaap gesoezelt. Even later zat er dan iemand naast mijn bedje op haar knieën en fluisterde zacht: Chantal, it’s time for your next massage. Ohhh de warmte, liefde, zachtheid, zo smeltend…

In het begeleidend schrijven dat we ontvingen werd ik opnieuw geraakt: ‘Ayurveda beschouwt liefde als de ultieme nectar voor heling. Als we werkelijk ervaren dat we geliefd worden en geaccepteerd zoals we zijn, ontspannen lichaam en geest zich tot een staat van overgave.’ Mmmmm… ‘Omdat ervaren wordt dat de ander wenst dat we vrij zijn van pijn. Een houding van respect en dankbaarheid zijn nodig tot de immense schoonheid en helende kracht van de Universele Moeder- Shakti.’ De dagelijkse massages maakten dat heel goed voelbaar.

Met al deze liefde werden de knoflook en kiemen eten in de ochtend en andere variaties in dieet prima te doen die week. Ook je eigen ontlasting observeren en opschrijven, het tandenpoetsen met een medicinale plant en af en toe een drupje sesamolie in je ogen, of een liter of twee in je haar. Het was een complete beleving, met zorgvuldigheid gebracht.

Ayurveda, de kunst van het leven. Deze zusterwetenschap van yoga en tantra, bestaat uit de woorden ayur, wat leven of vitaliteit betekent, en veda, wat kunst of wetenschap betekent. De ayurveda beschrijft dus de wetenschap of kunst van het leven. Ayurveda heeft zijn oorsprong in India. Het is een gezondheidsleer met een holistische aanpak, waarbij lichaam, geest en ziel als één geheel worden gezien. De ayurvedische visie op gezondheid is niet alleen de afwezigheid van ziekte, maar een algeheel welzijn. Zowel fysiek, mentaal, emotioneel als spiritueel. Volgens de ayurveda kan men alleen in gezondheid zijn doel op aarde bereiken.

Ik geloof in het steeds blijven ontwikkelen. Ik geloof in leven in liefde en vrijheid. Net als een plant van nature groeit en bloeit. Zo zijn wij steeds onderweg naar de beste ofwel puurste versie van onszelf. Ayurveda is een van de vele, voor mij prachtige, filosofieën die daarbij ondersteunt en inspireert. Ayurveda laat zien wat je unieke patronen zijn van ofwel je lichaam als geest. Door deze te herkennen kun je hierop je leefstijl en voeding aanpassen.

Zo’n week vind ik fantastisch, helemaal verzorgd en in de watten gelegd, daar ga ik goed op, zalig! En dan is altijd weer de vraag: hoe integreer je dit naar je dagelijks leven.

Vragen die je jezelf telkens kunt stellen: Wat is het beste voor mij? En wat is het beste op dit moment? En daarin is ieder wezen, ieder lichaam uniek. Er is dus geen one size fits all.

Steeds weer naar jouw unieke ervaring van dat moment.

Daarnaast zijn er een aantal algemene richtlijnen jou in je dagelijks leven te ondersteunen (bron: Chinnamasta).

Levensstijl:

  • Omgeef jezelf zoveel mogelijk met mensen en omstandigheden die als ondersteunend worden ervaren.

  • Creëer dagelijks ruimte en tijd om alleen te zijn in stilte, niets te doen, te genieten van de zonsondergang, te mediteren, schoonheid te absorberen.

  • Wandel dagelijks in de natuur, ontspan je ogen, ruik de bomen, neem alle geluiden in je op, voel de aarde, voel hoe je huid wordt aangeraakt door de wind, ervaar ruimte.

  • Adem bewust langzaam en moeiteloos. In door de neus en laat de adem gaan door je neus of mond met een zucht als je spanning ervaart. Ga hiermee door tot een gevoel van innerlijke harmonie ervaren wordt.

  • Beoefen dagelijks een aantal yogahoudingen die resulteren in een ontspannen, moeiteloze, ge-energetiseerde staat van zijn.

Rituelen: maak baden tot een ritueel door je lichaam met olie in te smeren. Kies uit kruidenthee of gekookt water als voorbereiding voor de nacht. Vermijd activiteiten vlak voor het slapen gaan, neem een moment van reflectie of lees een spiritueel boek, tekst of gedicht dat je raakt en leidt tot een innerlijk gevoel van harmonie, om jezelf mentaal en fysiek voor te bereiden voor een goede nachtrust. Een regelmatig slaapritme balanceert de geest.

Voeding: Vermijd koffie, zwarte thee, alcohol, frisdrank, geraffineerde suiker, vlees, vis, wit brood en kaas. Eet dagelijks op gezette tijden om je ‘ agni (verteringsvuur) klok’ te herstellen. De ideale maaltijd past in twee handen gevormd als een halve bal. Breng je aandacht bij de voeding en de smaken terwijl je eet. Als je eten opwarmt, voeg verse kruiden en groente toe voor ‘ prana’ (levensenergie). Maak dagelijks je tong schoon met een tongschraper.

De geest:

  • Herinner jezelf een levenshouding waarbij je geen schade aan jezelf of een ander toebrengt, in woorden en in acties. Een vriendelijk mens trekt andere liefdevolle mensen aan.

  • Slapen is niet alleen fysiek rusten. We kunnen fysiek uitgerust zijn en mentaal uitgeput vanwege een gebrek aan mentale discipline om harmonie als levensstijl te cultiveren. Reguleer en cultiveer je geest met meditatie, voeding voor sereniteit.

  • Balanceer je wereldse leven met je innerlijk leven. Hoe meer stress je ervaart in je wereldse leven, des te groter is de noodzaak om regelmatig naar binnen te keren en stilte op te zoeken. Er zijn verschillende manieren om de geest te vertragen, zoals: mantra zingen of luisteren, vanuit een compassievolle houding, vertraagt de adem en de stroom van gedachten en verheldert het denken.

  • Volg in je leven wat moeiteloos is en je een gevoel van lichtheid en energie geeft. Dit ontspant de geest diep en helpt om innerlijke wijsheid te ervaren.

Mijn eigen toevoeging: dans en zing dagelijks!

En daar dan, door jouw intuïtie en gezonde verstand te gebruiken, jouw unieke weg in te mogen vinden.., jezelf dat toestaan.

Namaste

Chantal

Ik ben levenskunstenaar. Hier beschouw en deel ik mijn ervaringen in de kunst van (het) leven. En waar wenselijk ondersteun ik je een stukje op jouw levensreis, middels coaching, training, aanraking of anderzijds.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page