top of page

Wijs lijf


'De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg van het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.' ~ Thomas Edison 1847-1931.

We zijn als mensen zo geneigd en gewend om weg te drukken wat niet prettig is. Problemen moeten meteen worden opgelost en wat gebroken is gefixt. Het liefst meteen. Vorige week lag een man bij mij op de massagetafel en gaf aan dat er de plek midden op zijn rug om aandacht vroeg omdat er spanning zat. De neiging die ik meteen voelde was om er flink druk te geven en het ‘weg te masseren’, zoals in sportmassage ook vaak gebeurt. Mogelijk omdat ik zijn appèl voelde. Daarentegen heb ik mijn hand er naartoe gebracht, contact gemaakt met die plek en mijn liefdevolle aandacht ernaartoe gebracht. Niks weg gemaakt, niks opgelost, gewoon erbij geweest. Hij wilde meer in zijn lijf zakken en meer contact met zichzelf. Na afloop van de aanraaksessie zei hij: Ik voelde een diepe berusting. Ik voel dat het goed is zo, dat ik goed ben zo. Vertrouwen.

Tal van wetenschappelijk onderzoek laat de relatie zien tussen chronische spanningen (stress) en tal van ziekten. Stress veroorzaakt spanningen in de spieren en het zenuwstelsel en veroorzaakt een zogenaamde katabole stofwisseling (afbraakstofwisseling). In deze toestand worden herstelprocessen in het lichaam tijdelijk geparkeerd. Je kunt het vergelijken met een dier dat vecht of vlucht. Wanneer het dier veilig in zijn holletje zit, begint het lichaam zich te herstellen. Wanneer je als mens ontspant, schakelt het lichaam over op de anabole stofwisseling (opbouw en herstel). Ofwel, als we kunnen ontspannen, doet het zelfgenezend en helend vermogen van het lichaam haar werk en kan ze haar gang gaan. Zowel op fysiek als emotioneel niveau.

Een prachtige jongedame in mijn praktijk onlangs, merkte een strakheid in haar rug op, alsof ze in een soort harnas vast zat. Ook daar was haar eerste antwoord op mijn vraag ‘wat is er nodig’: Stevige druk. Na kort wat stevige aanraking, verzachte ik en daarmee ook zij in haar rug. Alsof het harnas, de spanning, de alertheid kon smelten. Vervolgens kwam het inzicht bij haar: het heeft zachtheid, liefde en aandacht nodig, dat is wat ik nodig heb. Het harnas beschermt iets. Waar ik nu voor sta en wat ik te doen heb, vind ik spannend. En daarbij is liefdevolle zachtheid nodig, dat het spannend mag zijn en ik alsnog de stap ga zetten.

Wat een wonderen met aanraking, wat er in aandacht kan ontstaan, in samenzijn zonder dat er iets hoeft, in vertragen in de ruimte van stilstaan. Nieuwsgierig onderzoeken. En wat een wonder ons sensitieve lichaam en wezen. Je lijf is zo wijs...

Wil je ook meer van je eigen sensitiviteit ontdekken? Leren luisteren naar de stem van je lichaam? Tot rust komen, en in ontspanning je volgende stap zetten? Je bent van harte welkom voor een kennismakingssessie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page