top of page

Rebalancing

Love is the only answer and love is always the answer ~ Osho

Van de week vroeg een vriendin, die ik masseer en sessies geef, mij: Is dit nou Rebelancing of Chantal, wat je nu doet met mijn benen? Ik gebruikte een combinatie van technieken die ik heb geleerd tijdens de Rebalancing opleiding, massagecursussen en wat ik zelf in een massage of lichaamswerksessies ooit als prettig of helpend heb ervaren. Wat Rebalancing anders maakt dan massage is dat ik tussendoor ook vragen stel, om bewustwording te krijgen. Hoe voelt het hier? Waar gaat dat over? Herken je dit? Hoe werkt dit bij jou? Samen nieuwsgierig zijn en op onderzoek in het lichaam. En wat Rebalancing anders maakt dan de meeste therapieën, is dat er niets iets gefixt hoeft te worden. We zijn al heel. Vanuit die plek van compleetheid en liefde, ontmoeten we elkaar. In dat contact, in de ruimte van liefde, kunnen we samen onderzoeken en ontdekken wat je doet om jezelf en je leven in de weg te zitten. Waar je jezelf of energie hebt vast gezet. Door dit alsnog te voelen, kunnen kramp en overlevingspatronen minder worden. Vanuit hier kun je meer jezelf worden. Steeds vrijer en waarachtiger. 'Feeling is healing' schreef een vriendin: Als we het gevoel toestaan helemaal gevoeld te worden, transformeert het Niet omdat we het weg willen hebben, maar omdat het gezien is. De pijn is geïntegreerd waardoor het een volgende keer waarschijnlijk zachter voelt als het opkomt.

Mijn docent zei laatst: Het gaat niet om je beter voelen, het gaat om beter voelen. Ik heb zelf de neiging om steeds op zoek te gaan naar wat fijn is en mij fijn voelen. Het afwijzen en wegdrukken van de ‘minder fijne’ gevoelens, maakt dat de andere gevoelens ook minder stromen. Carla Verberk:

‘Het is moeilijk voor ons om onze eigen pijn te tolereren, wat niet vreemd is omdat die heel intens kan zijn. We zijn in ons leven zo vaak gekwetst, teleurgesteld, geschrokken, niet ontmoet, niet begrepen. We proberen die pijn niet te voelen door ons er van af te keren en ons ongevoeliger te maken. Maar de tragiek is dat we zo contact verliezen met gevoeligheid van ons hart. En we slaan een belangrijk deel van ons leven over. Want de ervaring van pijnlijkheid is nou eenmaal deel van het mens zijn. Net als de ervaringen van vreugde, extase, grootsheid en verwondering. We kunnen niet één van deze ervaringen weg laten uit ons leven, zonder ook ál die andere ervaringen te dempen. Als je één gevoel onderdrukt, onderdruk je de hele stroom.'

Hoe groter je eigen ‘container’ (bedding), presence, aanwezigheid (mannelijke energie), des te meer levensenergie (vrouwelijke energie) er door je heen kan stromen. Als er niks van je ervaring of emoties weg hoeft, ben je vrij(er). Wanneer je bijvoorbeeld angst voelt voor afwijzing en jezelf daarom niet uitspreekt. Als die angst niet weg hoeft, hoef je je er niet door te laten belemmeren. Hier bewustzijn op krijgen en met liefde omarmen, maakt dat je ander gedrag kunt uitproberen, vanuit de wetenschap dat je jezelf kunt dragen. Zien waneer je kritische stem aan het woord is, perfectionisme het wil overnemen en de stem van je weten leren herkennen.

Een paar van mijn eigen beoefeningen:

Vertraag. Adem bewust, voel hoe je erbij zit. Voel hoe je verdediging langzaam wegsmelt.

Blijf zo zacht mogelijk, dan kan wat er is door je heen stromen.

Ga de natuur in, ervaar de onvoorwaardelijke energie van bomen. De natuur oordeelt niet.

Raak jezelf aan, met lieve woorden, met je eigen handen. Laat weten dat je er bent.

Sta stil bij waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid vertraagt je hartslag en brengt je van je alertheid (fight/flight/freeze) sympatisch zenuw-stelsel in je parasympatisch (herstel, ontspanning) zenuwstelsel. En als je in je alertheid zit, adem erin, voel de kracht ervan. Voel dat je ‘m kan hebben, er niets weg hoeft van jezelf.

Glimlach.

Ofwel, wat doe ik precies in mijn sessies? Een vleugje massage, een vleugje rebalancing, emotioneel lichaamswerk, een mix van alles van wat ik tot nu toe geleerd heb, een openstaan naar wat zich wil ontvouwen en een stukje Chantal. Om vrijer vanuit je ziel te kunnen leven en keuzes te maken die bij jou passen. Samen kijken we wat jij wilt onderzoeken en bereiken, daar gaan we mee aan de slag.

Fijne dag, in liefde en waarheid,

Chantal

P.s. Afgelopen weekend rondde ik het eerste (inspiratie)jaar van de opleiding af. Wat een achtbaan, rijkdom, verdieping, levendigheid, waarachtigheid, leerweg en avontuur. Op naar het volgende (van drie) jaar na de zomer.

Een van de oprichters van de school: https://youtu.be/NGta4IDiExM

Ik zie zo’n prachtige openheid en verdedigingsloosheid in haar. Wat zie jij?

Foto credits: Caja 😊🙏 op een mooi onbewaakt ogenblik tijdens afgelopen opleidingsblok.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page