top of page

Aanraking


'Touch the body, calm the mind, heal the spirit... '

Binnen het Centrum voor Tantra en ReBalancing wordt veel gewerkt met aanraking. Voor mij zijn aanraking, aandacht, aanwezigheid, ontspanning en bewustwording: het direct ervaren van liefde en vrijheid.

Mijn collega Marjoke verwoordde het zo mooi:

"Oorspronkelijk, als baby en kind, willen we graag aangeraakt worden. We zouden zonder aanraking niet kunnen overleven. Een baby zuigt alles op als een spons. Dat gaat om fysieke aanraking, zoals een streling, een aai, een schouderklopje, een knuffel, een kus en misschien wel meer. En een baby voelt ook de intentie waarmee hij of zij wordt aangeraakt. Of de moeder of vader met volle aandacht bij de aanraking is of niet. Een baby is daar heel gevoelig voor. Zo is het ook met onze zielen, die zijn heel gevoelig. En wij zijn van onszelf eigenlijk heel open.

Ook als volwassenen willen we graag aangeraakt worden, geroerd worden, van binnen en aan de buitenkant. Onze huid is zo gevoelig en verlangt naar aanraking, naar contact met andere huid.

Heel speciaal gevoelig en raakbaar zijn we als het gaat om fysiek aanraking. In lichamelijke aanrakingen zijn we dikwijls op een heleboel manieren gekwetst. En hebben we een bescherming gebouwd, waarbij we soms afschermend of bang zijn voor aanrakingen en het tegelijkertijd missen.

Soms is het zo dat de herinnering aan de pijn in de weg staat om aanraking te ontvangen, om de zachtheid daarvan te ontvangen of de verrukking. En soms mag een zenuwstelsel nog wennen aan echt contact.

Vanuit de tantra, ReBalancing en tijdens mijn lichaamswerk sessies proberen we en leren we echt voelend in het moment aanwezig te zijn. Dat is wat we met aanraak-oefeningen doen. Dan kan het zijn dat de aanraking van de hand van de gever in eerste instantie de herinnering van de pijn naar boven haalt, om dan, als je in het moment aanwezig kunt blijven, ruimte te maken voor wat er op dit moment is, de huid van de hand op je eigen huid, de vorm ervan, de stevigte etc. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat bij de eerste aanraking alle cellen meteen gaan juichen omdat het zo prettig is (zoals de prettigheid van de zon die je huid wakker maakt en gevoelige laat zijn voor de warmte en de aanraking van haar stralen)."

Hierin zijn vertraging en contact zo belangrijk. Loving presence, ofwel liefdevol aanwezig zijn, is wat ik in mijn opleiding tot ReBalancer en cursussen massage en tantra als eerst en vooral heb geleerd en beoefend. In samen aanwezig zijn in dat wat er is, ontstaat een enorme vrijheid (van het denken) en vervulling (in het moment). Jezelf ervaren en vanuit daar de ander, het leven zelf.

Ik verwelkom je graag.

Met liefde en aanwezigheid, Chantal

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
bottom of page